Olis d’oliva verges extra… amb el que volgueu imaginar


L’oli d’oliva verge extra té pocs secrets per l’Ana Maria Garcia Webermann. Va ser la introductora a l’aula del Celler dels Sumillers de les denominacions d’origen protegides de Catalunya: Siurana, Les Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i l’Empordà.
Garcia Webermann explica que un oli verge extra ha de contenir una acidesa de menys de 0,8 graus, tot i que la tendència -reconeix- és que cada cop es consumeixen més olis amb molt poca acisadesa, al voltant dels 0,2 graus. Collit a menys de 27 graus, més característiques per aquest producte saludable i basic de la cultura mediterrània: gust afruitat, amarg, picant o dolç, de forma equilibrada. “Un oli verge extra verd serà més afruitat, que un de madur”. Gustos.
Antioxidants, rics en àcids oleics i en vitamina E, són també els seus punts forts. Segons les comarques, el clima, l’entorn natural i orogràfic, les pràctiques de cultiu i d’extracció, els olis d’oliva són diferents en color, sabor, aroma. És a dir, una personalitat pròpia.
Arbequina, farga, morrut, sevillenca, empeltre, argudell, palomar, rojal, vera, arbosana, corivell són varietats d’oliva que es poden troba a Catalunya, on actualment també es treballa en la recuperació de varietats antigues: sarrut, rogeta i blanca.
Un bon consell a l’hora de comprar un oli verge extra és tastar-lo abans de comprar, com proposa Anna Maria al seu establiment del mercat de Santa Caterina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s